Záhrada s jazierkom

Máte krásny dom, pekne upravené okolie, ale na záhradu už taký pyšný nie ste? Čo tak oživiť záhradu a vybudovať v nej záhradné jazierko? Na jeho založenie je potrebné mať vyhradené vhodné miesto. Návrh a realizácia záhrady je celý proces, s ktorým vám najlepšie poradí odborním, autorizovaný záhradný architekt.

Na začiatku by sme si mali premyslieť  kde záhradné jazierko umiestnime,  aký bude mať tvar a veľkosť. Záhradné jazierko prispôsobíme celkovému vzhľadu súčasnej, či budúcej záhrady. Správne miesto volíme v zóne, ktorá je určená na relax a oddych. Predstava sedenia  na terase a pri západe slnka s pohľadom na záhradu s jazierkom je naozaj ideálna.

Už pri návrhu záhrady je vhodné myslieť na záhradné jazierka. Použitý materiál je rôzny. Pri výstavbe sa dajú použiť plastové nádrže, alebo fóliové jazierka. Plastové nádrže sú vhodné skôr do moderných záhrad, ľahšie sa zakomponujú do záhrady. Treba si ale dávať pozor, najmä v letných mesiacoch aby sa nám plastové nádrže neprehrievali. Mohli by sme tak mať problém s prerastajúcimi rastlinami a riasami, alebo s rybkami kôli nedostatku kyslíka. A tak by bolo vhodné už pri ich realizácií myslieť na to, aby jazierko malo dostatok tieňa. Ak sme už záhradné jazierko nemali možnosť umiestniť do tieňa, môžme v jeho okolí vysadiť niekoľko vhodných drevín. Najlepšie sú dreviny, ktoré neopadávajú, aby nám do jazierka nepadali listy. Veľmi efektne pôsobí ak v okolí záhradného jazierka rozmiestnime aj záhradný nábytok, ako je záhradná lavička, drevený stôl so stoličkami, alebo drevený mostík. Krásne riešenie záhrady po stránke estetickej, ale aj riešenie odpočinku, kde si môžeme vychutnávať poobedný relax. 

Ak sa nám páči osvetlené záhradné jazierko,  mali by sme na to myslieť už pri jeho realizácií. Svetlo sa môže inštalovať buď pod zemou, alebo nad zemou, alebo pomocou záhradných lámp a iného osvetlenia. Sú svetlá, ktoré môžete zabudovať do pôdy či štrku alebo svetlá na stojanoch. Vybrať môžete solárne svietidlá alebo LED svietidlá. Ak máme ale v jazierku rybičky, tak by sme osvetlenie nemali mať zapnuté počas celej noci. Prítomnosť rýb má svoje výhody aj nevýhody. Pravdou je, že ryby svojimi výlučkami vodu znečisťujú, čo narúša rovnováhu a prispieva k tvorbe rias. Zároveň však jazierko pomáhajú čistiť tým, že sa živia riasami aj larvami komárov a drobným hmyzom. Ak chcete v jazierku chovať rybky, dôležité je zabezpečiť im dostatočný životný priestor. Prvou podmienkou je minimálna hĺbka jazierka 60 až 100 cm a veľkosť jazierka aspoň 15 m2.

Záhrada s jazierkom si vyžaduje aj náležitú údržbu. Údržba by mala byť celoročná. V každom ročnom období sa staráme iným spôsobom. Najviac údržby je asi na jar a pred jesenným obdobím. Na jeseň sa vyplatí nad jazierko napnúť sieť, ktorá zachytí padajúce lístie. Lekná a rastliny pod vodou sa zostrihajú až ku koreňom a tie, čo sú na vode, po povrch vodnej plochy.

www.isolabella.sk