Rekonštrukcia malej kúpelne

Máte prostriedky aj chuť  pustiť sa do rekonštrukcie, ale neviete ako na to? Pred rekonštrukciou sa vždy zíde zopár dobrých rád a nápadov, ako postupovať. Obzvlášť pri rekonštrukcii malej panelákovej kúpeľne je každý detail v malom priestore dôležitý.

Každá rekonštrukcia kúpeľne si vyžaduje veľké úsilie. Na začiatku si všetko premyslime, zostavme si plán. Na každú rekonštrukciu by sme si mali vyčleniť dostatok času, aj financií. Správna rekonštrukcia by sa dalazvládnuť za cca 4- 5 dní. Celá rekonštrukcia kúpeľne je je podmienená aj tým, čo všetko budeme prerábať, aké materiály použijeme, v akom vyhotovení bude nábytok do kúpeľne a kúpeľňová sanita.

Pri celkovej rekonštrukcii zabudnite na polovičné riešenia, takáto práca sa nám nemusí vyplatiť. Keď už chceme mať doma dokonalú zmenu, práca musí byť precízna, bez kompromisov.  Pred rekonštrukciou je treba myslieť aj na náhradné riešenie, kde sa umyť, či si oprať, aby sme bez našej kúpeľne mohli fungovať aj niekoľko dní.  

Dôležitú úlohu v malej kúpeľni zohrávajú umývadlá. Netreba hneď vyberať umývadlá, ktoré sú zbytočne veľké a zaberajú priestor v kúpeľni. Najideálnejšie sú umývadlá do malej kúpeľne, ktoré majú hĺbku 45 cm. Ak je kúpeľňa rozmerovo menšia, tak sú vhodné umývadlá aj s menšou hĺbkou. Rozumné je zároveň využiť aj priestor pod umývadlom. Nato nám poslúžia skrinky pod umývadlo. Odkladací priestor je aj v malých kúpelniach

 nepostrádateľný.

Ak sme mali v našej malej kúpeľni vaňu a sme ochotný sa jej vzdať, nahradíme ju sprchovým kútom. Získame tým priestor navyše. Vhodnou alternatívoi sú aj vane so sprchovými zástenami, alebo asymetrické vane zúžené na protiľahlom konci.

Obklady a dlažby do kúpeľne vyberáme nielen podľa farieb a vzorov. Na trhu nájdeme kúpeľňové dlažby od klasických, až po luxusné.

V každej kúpeľni je nepostrádateľné správne osvetlenie. Osvetlenie do kúpeľne vyberáme podľa dizajnu, aj funkčnosti. Správne rozmiestnenie osvetlenia nám môže opticky zväčšiť kúpeľňu. Svetlo môže byť samostatne, alebo ako súčasť napríklad zrkadla. Zrkadlá so zabudovaným osvetlením sú praktické a štýlové zároveň. 

Ďalším krokom, pri rekonštrukcii kúpeľne je výber nábytku. Nábytok do kúpeľne vyberáme podľa vzhľadu, rozmerov a možnosti úložného priestoru.

V malej kúpeľni je nábytok viac ako dôležitý, pretože zrkadlové skrinky a poličky niekedy nemusia stačiť. Na nábytku do kúpeľne by sme nemali šetriť. Jeho dlhú živornosť nám zaručia kvalitné materiály. Na odkladací priestor by sme mali myslieť už pri návrhu a pred začiatkom celkovej rekonštrukcie. Môžeme tak využiť aj kúty, rohy kde sú vhodné rohové skrinky a poličky. 

Ak pri rekonštrukcii malej kúpeľne dodržíme niekoľko zásad, vytvoríme priestor, o akom sme doposiaľ len snívali. V kúpeľni trávime pomerne veľa času, prečo si nevytvoriť  praktický a zároveň krásny priestor pre relax?