Kvetináče do exteriéru

Po upršaných a zimných mesiacoch, prichádza toľko vytúžená jar. A tak ako sa prebúdza príroda,zvieratá, tak potrebuje nový nádych aj záhrada. A ak máme v záhrade okrem ovocných stromčekov a iných drevín aj exteriérové kvetináče, tak nový šat ba sa zišiel aj im. A ak už máme ako sa vraví v sebe dokonalé jarné upratovanie, tak by sa nový šat patril dať aj takým doplnkom, ako sú kvetináče.

Dnešné záhradkárske potreby sa už nezameriavajú len na jeden druh a farbu kvetináčov, ale máme možnosť si vybrať zo širokej ponuky tvarov, farieb a i materiálu.

V základnej podstate máme dva druhy kvetináčov : tie čo patria do interiéru, a tie čo sú výlučne určené do exteriéru.

Kvetináče patriace do interiéru sú vyrobené prevažne z keramiky, alebo porcelánu.

Exteriérové kvetináče sú vyrobené z kameninových materiálov, nazývaných aj trakotový materiál. Tento materiál je veľmi dobrý aj z toho hľadiska, že poskytuje rastlinám dostatočnú pôdnu klímu, nielen počas zimy, ale aj horúcich letných mesiacov. Bývajú prevažne mrazuvzdorné, a sú odolnejšie voči vplyvom počasia a bývajú umiestnené na záhrade, balkónoch a iných otvorených priestoroch po celý rok. Najvhodnejšie sú kvetináče, ktoré sú pozinkované. Takéto exteriérové kvetináče, sú ľahké , a môžeme ich kedykoľvek bez väčších problémov premiestňovať.

A ak sa nechcete vzdať svojich starých kvetináčov, môžete im aj tak dať nový nádych. Môžete ich len vyčistiť úplne jednoducho zmesou soli, octu a vody. Kvetináč prekefujeme týmto roztokom, a máme ho ako nový. A ak máte v sebe aspoň kúsok umeleckej duše, môžeme naše staré kvetináče pomaľovať farbami, ktoré sú odolné voči vode.

Netreba ani zabúdať na to, akým obsahom kvetináče naplníme. Pôda pre naše kvetinky, ba mala mať dostatok živín, minerálov, aby mali naše kvetiny a sadeničky z čoho čerpať dostatok sily. Mali by sme použív

ať špeciálnesubstráty, ktoré v prvých dňoch a týždňoch dodajú všetky živiny a postupne v ďalších dňoch začneme si hnojením. Mali by sme mať na pamäti, že rastliny v kvetináčoch nemôžu nedostatok živín a vody vyrovnať rozvojom koreňov tak, ako by mohli na záhonoch a tak sú odkázané len na našu starostlivosť.

http://www.isolabella.sk/zahradnicke-sluzby/exterierove-kvetinace/ .