Digitálne vysielanie – pozemné či satelit?

Digitálne vysielanie pokrýva celú Slovenskú republiku a nie je teda žiadny problém s pokrytím, avšak všetci televízny nadšenci sú viac-menej nútenízabezpečiť si digitálne televízne prijímče. Tento spôsob vysielania je efektívnejší, praktickejší a obraz je samozrejme o poznanie lepší. Digitálne televízne vysielanie sa šíri buď pozemne alebo prostredníctvom satelitu. Či sa oplatí digitálne pozemné alebo satelitné vysielanie závisí najmä na náročnosti záujemcu. Náročnosťou sa myslí hlavne výber programov.

Satelitné digitálne vysielanie má v ponuke omnoho viac programov než pozemné ale keď prihliadneme na nákladnosť oplatí sa viac pozemné. Keď hovoríme o množstve programov myslia sa tým desiatky až stovky televíznych programov, ktorých počet u pozemného vysielania je výrazne nižší. Menšou ale predsa výhodou v prípade individuálneho príjmu je vhodná aj používaná anténa, keď k staršiemu televízoru dokúpime len prijímač tzv. set top box. Digitálne vysielanie je veľmi výhodné a investované peniaze v prípade obstaranie satelitného digitálneho vysielania sú vhodne investované. V inakšom prípade sú komponenty potrebné k zapojeniu digitálneho vysielania cez satelit nasledovné:

  • parabolická anténa
  • konvertor
  • satelitný prijímač
  • dekódovacia karta
  • a samozrejme nejaké ďalšie prostriedky ako káble, konektory a pod.

V spoločnostiach zaoberajúcich sa zapájaním a obstarávaním digitálneho príjmu ponúkajú aj možnosť kúpiť si tzv. satelitný komplet, teda sadu obsahujúcu všetky spomínané komponenty potrebné k zapojeniu digitálneho vysielania cez satelit.

Satelitný prijímač dekóduje signál, ktorý prijíma parabolická anténa a konvertuje LNB konvertor na nižšiu frekvenciu. Signál vysielajú družice a postupom času jednotlivé stanice tieto signály kódujú v rámci marketingového ťahu, ktorý núti záujemcov o tento signál platiť. Rôzne vývojové postupy a doba umožňuje ponuku rôznych typov satelitných prijímačov pre rôzne potreby náročného diváka. Typy satelitných prijímačov, ktoré sú ponúkané sú napr.:

  • satelitný prijímač HDTV
  • multifunkčný satelitný prijímač
  • satelitné prijímače pre kódované programy
  • satelitné prijímače pre nekódované teda voľné programy
  • satelitné prijímače s HDD

Satelitné prijímače HDTV s vysokou kvalitou obrazu presvedčia nejedného váhavého záujemcu o kúpe, ktorá určite poteší každého svojimi reálnymi, živými, ostrými farbami a jasným prechodom medzi nimi. Pri tomto vysoko kvalitnom obraze neprichádza do úvahy žiadne zrnenie či šum obrazu. Satelitné prijímače pre nekódované programy majú už v názve skrytý zmyselsvojho zamerania a to, že sú určené pre príjem nekódovaného signálu a z toho vyplýva, že neobsahujú ani sa k nim nedá pripojiť dekódovacia karta.

Satelitné prijímače s HDD umožňujú nahrávať zvolené programy, ktoré sa následne dajú rôznymi spôsobmi spracovávať alebo si ich môžete ukladať napr. na optické DVD disky. Príjem rádií je v tomto prípade samozrejmosťou a ak by ste očakávali nejaké zložité ovládanie tak ste sa sekli pretože výrobcovia si práve na ovládaní dali špeciálne záležať a funguje na veľmi inteligentných operáciach, ktoré zjednodušujú spomínané ovládanie.

Po zhrnutí týchto informacií sa určite každý z vás rozhodol, ktorý spôsob či typ prijímača digitálneho signálu je pre neho vhodný a zaručene má k tomuto rozhodnutiu aj dôvod. Každý disponuje inými možnosťami a inou technikou, ktorá pre každého patrí na iné miesto, čo sa týka nárokov a tak si zvoľte spôsob vyhovujúci vášim požiadavkám a potrebám.

Pridajte Komentár