Postup uloženia oporných tvárnic do svahu

Tvárnice sú neopísateľne prospešným betónovým prvkom, ktorý má v záhradách svoje nenahraditeľné miesto. Ak sa rozhodnete pre oporné tvárnice do svahu, rozhodli ste sa výborne. Postup uloženia je vcelku jednoduchý a tak si ich pokojne môžete uložiť aj sami. Najdôležitejšie je však ešte pred samotným ukladaním vedieť akú vysokú stenu budete chcieť a samozrejme, aký je uhol sklonu svahu.

Takže pokiaľ máte tieto základné otázky zodpovedané, môžete sa pustiť do ukladania.

Výkop a podkladová vrstva

Prvým krokom je pravdaže vybudovanie základného výkopu v mieste, kde chcete stenu postaviť. Je potrebné aby bol výkop širší, než je predpokladaná šírka steny. Ak neplánujete vyššiu stenu než 1 meter a jej zaťaženie je minimálne, tak tvárnice môžete ukladať na vyrovnanú a zhutnenú podkladovú vrstvu štrkopiesku cca 25mm hrúbky. V prípade, že výška steny presahuje 1 meter a je viac zaťažená, na podkladovú vrstvu štrkopiesku ukladáme základovú vrstvu betónu. Betónová vrstva zaisťuje prvú vrstvu tvárnic pred posunutím pod vplyvom tlaku svahu. Tvárnice sa ukladajú nasucho! Jedine v prípade použitia tvárnic zo záhradného kameňa je možné pokladať tvárnice na cementovú maltu.

Ukladanie tvárnic a zasypávanie

Prvá rada tvárnic musí byť zapustená aspoň z jednej tretiny pod úroveň okolitého terénu.  Po uložení každej rady tvárnic sa vnútro zaplňuje prehodenou zeminou. Priestor  medzi budovanou stenou a svahom sa zasypáva vhodným vodopriepustným materiálom. Potom po vrstvách materiál následne treba zhutniť.

Konečná úprava – výsadba rastlín

Na koniec prichádza práca najkreatívnejšia, a to výsadba rastlín. Výber je rôzny a záleží len na vašom vkuse a možnostiach aké rastliny zvolíte, v akom množstve či kombinácii. Treba poznamenať že tento krok je rozhodujúci čo sa týka otázky estetickej stránky vašej opornej steny pretože práve kvetiny či iné rastliny budú vytvárať krásny dojem celej steny a možno tvoriť práve dominantu vašej záhrady. Po vysadení rastlín nezabudnite tiež na pravidelné zavlažovanie, ktoré sa postará o živé farby a zdravý vzhľad vašich rastlín.

zdroj obr.: www.premac.sk


Pridajte Komentár