Vydláždite si terasu, či záhradu betónom…

Dlažba terás je prvkom, ktorý dotvára celkový dojem záhrady a okolia domu, takže by sa výberu materiálu či farebnému prevedeniu mala venovať dostatočná pozornosť. Terasová dlažba, najmä betónová, má mnohostranné využitie a preto je najčastejšie používanou terasovou dlažbou. Betón ako šikovný materiál v neutrálnej, racionálnej farbe je popredným stavebným materiálom vďaka svojim výrazne prospešným vlastnostiam.

Betón je alternatívou drahých kamenných dlažieb.

Vzhľadom k postupu technológii smerom vpred sa dnes aj betónové dlažby vyrábajú prepracovanejšie a vzhľadovo čoraz dokonalejšie než kedysi. Vytvárajú sa rôzne napodobeniny iných materiálov ako napr. dreva. Povrch tejto dlažby je protišmykový, čo je oproti takej keramickej dlažbe veľkou výhodou. Mrazuvzdorný povrch či oderuvzdorný je dnes tak povediac základnou požiadavkou pri výbere dlažby, pretože od oderu sa odráža životnosť dlažby, ktorá by mala byť, čo najvyššia. Betónová dlažba je veľmi pevná, vďaka svojej primárnej betónovej zložke.

Záhradné betónové platne.

dotvárajú a podčiarkujú celkový vzhľad záhrady, preto je dôležité aby sa vyberali v tóne a prevedení, ktoré zodpovedá a ladí so štýlom prevedenia domu a jeho okolia. Na výber sú v mnohých tvaroch, dajú sa opracovať hrany alebo vybrať rôzne farebné odtiene. Veľkosť závisí od stupňa záťaže podľa ktorého sa vyberá aj hrúbka platní. Technológie úpravy povrchov sú rôzne a ponúkajú tak stále širšie spektrum ponuky, tak farebného rozlíšenia ako aj povrchového. Povrch býva napr. vymývaný, štruktúrovaný, brokovaný alebo klasicky hladký.

Používajú sa však aj iné materiály na dlaždenie terás okrem betónu. Drevo sa zvyčajne používa tropické keďže je odolnejšie voči našim prírodným podmienkam, je ale potrebné ich pravidelné ošetrovanie. Na drevo ako na materiál je veľmi príjemný pohľad, ktorý zohreje a prispôsobí sa okolitému charakteru, keďže je to prírodný materiál. Kameň je jeden z najdrahších a najušľachtilejších materiálov v záhradnej architektúre. Odvíja sa to od jeho vlastností ako je dlhá životnosť, vysoká odolnosť, farebná stálosť a preto sa ako platne vynikajúco hodia na vydláždenie terás. Štrk je flexibilný a prispôsobivý materiál, čo môže byť výhodou ale aj nevýhodou v prípade, že nemáte plochu so štrkom olemovanú kameňom či betónovým obrubníkom, ktorá bráni k rozneseniu štrku mimo určenú plochu. Štrk je tiež viac náročný na údržbu oproti ostatným materiálom. Vyžaduje pravidelné hrabanie a odstraňovanie prerastajúcej buriny. Pri výbere materiálu vhodného k vydláždeniu vašej terasy je potrebné zohľadniť fakt, že dlažba je vystavená deň čo deň vplyvu prírodných podmienok. Mala by byť teda odolná voči opotrebeniu a voči vonkajším klimatickým podmienkam. Ponuka je dnes veľmi široká avšak to je veľmi zavádzajúce pretože niektoré produkty nie sú až také kvalitné ako sú prezentované. Určite práve terasa je miestom, kde je najvhodnejšie tráviť príjemné chvíle s priateľmi či rodinou alebo oddychovať po náročnom dni či týždni. Je teda miestom, ktoré nielen dotvára celkový dojem záhrady ale najmä miestom, ktoré vytvára modernú, ľahkú a nekomplikovanú atmosféru.

zdroj obr.: www.premac.sk

 


Pridajte Komentár