Betónové ploty

Plotové betónové tvárnice spĺňajú základné funkčné vlastnosti, čím je vymedzenie hraníc pozemku, zvyšuje pocit bezpečia, dlhoročná životnosť, zabezpečujú protihlukovú zábranu a odolnosť voči poveternostným podmienkam.

Dokonalá stavebná konštrukcia, mohutné tvary a odolnosť, také sú betónové ploty. Okrem týchto majú aj iné funkcie, ktoré plnia naozaj perfektne a to ochranu či súkromie. Sú odolné voči mrazu alebo nepriaznivým poveternostným podmienkam. Sú absolútne nenáročné na údržbu či akúkoľvek starostlivosť. Vydržia aj desaťročia plniť svoju základnú úlohu, a to zabezpečenie vašej stavby. Nemusíte sa báť, že by monotónnosť betónu neladila s farbou či prevedením vášho domu pretože výrobcovia mysleli aj na to a vyvinuli niekoľko farebných odtieňov a rôzne vzory z ktorých si určite vyberiete vhodnú kombináciu hodiacu sa k štýlu vašej záhrady, domu či čohokoľvek čo potrebujete oplotiť.

Čo sa týka hlavnej zložky čiže betónu je to materiál, ktorý je snáď známy a využívaný odjakživa. Je to vlastne umelina tvorená spojivom a plnivom. Spojivom býva najčastejšie cement, plnivom kamenivo. Ďalšou nevyhnutnou zložkou je voda. Betón má všestranné použitie a pre jeho vlastnosti je najpoužívanejším materiálom vôbec. Dokážeme ho odlievať do akéhokoľvek tvaru, čo je jeho veľkou prednosťou. Betón je tiež známy svojou pevnosťou v tlaku, avšak menšou nevýhodou je malá pevnosť v ťahu. Túto nevýhodu už vyriešili oceľové výstuže, ktoré tento nedostatok eliminujú.

Betónové ploty majú nasledovné výhody:

  • jednoduchá konštrukcia a montáž
  • možnosť rôznych kombinácii vzorov, odtieňov a výber jednotlivých prevedení
  • možnosť neskoršej demontáže
  • nenáročnosť na údržbu
  • ochrana majetku pred poškodením, krádežou..
  • mrazuvzdornosť, odolnosť voči poveternostným vplyvom a tiež typy s plným vzorom chránia pred povodňami
  • zadržiavajú hluk prichádzajúci z okolitého prostredia

Betónové ploty sa skladajú z troch základných častí – betónovej dosky, betónového stĺpika a betónového koncového stĺpika. Princíp konštrukcie je jednoduchý. Medzi 2 stĺpiky sa zvislo vložia betónové dosky a na konci plota medzi obyčajný a koncový stĺpik. Podľa počtu dosiek naukladaných na seba je výška plota buď 1 m, 1,5 m, 2 m a 2,5 m.

Betónové tvárnice

sú veľmi nápomocné v prípade výstavby garáží, plotov, domov a pod. Uľahčujú prácu a rozširujú možnosti pri stavbe. Sú pevné, presné a šetrné. Tvárnice vďaka svojmu betónovému základu zaisťujú pevnosť, ktorú nič nezvalí. V prípade estetickej stránky je jednoznačne betónové oplotenie vhodné. Nielenže je účelné ale je aj elegantné, vkusné a štýlovo kombinovateľné. Pôsobí triezvym a realistickým dojmom, ktorý podčiarkuje farebnosť záhrad či domov. Uplatňuje sa zásada že v jednoduchosti je krása a to platí aj v tomto prípade, keď síce na pohľad monotónny betón pôsobí krajšie než príliš prekombinovaná farebná varianta.

zdroj obr.: www.premac.sk

Pridajte Komentár