Bezpečnostné dvere

Vchodové dvere sú vstupnou bránou do domu. Pri zariaďovaní domu či bytu by ste vchodové dvere mali riešiť ako prvé. Vo vlastnom domove by ste sa mali cítiť príjemne a pohodlne ale taktiež bezpečne.

Zlodeji, požiare či iné nástrahy sú dnes na dennom poriadku a vy sa musíte chrániť. Vchodové dvere by mali byť preto dostatočne zabezpečené a pri ich výbere by ste si mali o jednotlivých dverách zistiť čo najviac informácii. Bezpečnostné dvere do bytu by mali byť aj protipožiarne. Nemali by ste venovať prílišnú pozornosť vzhľadu a cene dverí ale najmä funkciám, ktoré by mali plniť. Nestačia však len kvalitné dvere, ide tiež o kvalitný zámok a zárubňu.

Na trhu existuje široká ponuka bezpečnostných dverí

Rôzne typy dverí sa odlišujú hlavne počtom aktívnych a pasívnych uzamykacích čapov. Môžu mať až 36 aktívnych a pasívnych istiacich bodov. Bývajú rozložené po celom obvode. Pokiaľ systém nevyžaduje viac zámkov a uzamykacích okruhov, základom je jeden mechanizmus rázvorového systému. Rázvorový zámok má za úlohu uzamykanie všetkých bodov naraz.
Bezpečnostná vložka a kovanie sú nevyhnutným doplnkom bezpečnostných dverí. Do bezpečnostných dverí sa montujú bezpečnostné cylindrické vložky, ktoré sú tak pevné, že odolajú vŕtaniu, vyhmataniu planžetou či obávanej dynamickej nárazovej metóde. Rozmery vložky s tzv. modulárnym systémom sa prispôsobia ľubovolnej hrúbke dverí.
Bezpečnostné kovanie chráni zámok a vložku prekrytím proti odvŕtaniu a zlomeniu, čím sa zvyšuje odolnosť dverí proti násilnému poškodeniu. Bezpečnostné kovanie poznáme prekryté, poloprekryté a otvorené. Praktickým doplnkom bezpečnostných dverí je aj bezpečnostná retiazka. Ďalšou výhodou bezpečnostných dverí je, že neprepúšťajú teplo a dokonale odhlučňujú.

Výška bezpečnosti, ktorú dvere poskytujú je rozdelená do nasledovných tried:

  1. trieda je odolná voči bežným vandalom bez použitia nejakého nástroja
  2. trieda zaisťuje základnú primeranú ochranu pri mechanickom útoku
  3. trieda odoláva páčeniu či akémukoľvek mechanickému poškodeniu
  4. trieda zabezpečuje maximálnu ochranu aj pri použití elektrického náčinia
  5. a  6. trieda je určená na špeciálne účely, používajú sa napr. v bankách

Bezpečnostné dvere sú zhotovované z oceľovej konštrukcie, majú celoplošné pancierovanie a povrch zväčša z masívneho dreva alebo laminátu. Ponuka bezpečnostných dverí je naozaj široká a tak dvere domu či bytu môžu byť nielen bezpečné ale aj pekné. Preto aj odtieň masívu či laminátového dreva záleží len na vás a vašom vkuse.

zdroj: www.securido.sk / www.exkluziv.sk

Pridajte Komentár