Zdravá chôdza a vhodná obuv

Obuv v každodennom živote človeka zohráva veľmi dôležitú úlohu. Nosí sa z mnohých dôvodov, ako ochrana chodidiel pred nepriaznivými vplyvmi  vonkajšieho prostredia, hygienicky a fyziologicky podporná zložka základnej funkcie ako je stoj, chôdza či beh. Zároveň majú aj svoju estetickú, ozdobnú podstatu. Avšak vhodná obuv môže čiastočne zaistiť elimináciu moderných alebo získaných vád nohy.

Vhodná obuv by mala mať:

  • dostatočný priestor, hlavne v prstovej časti
  • pevný a primerane dlhý opätok
  • anatomicky správne modelovaný tvar
  • vyhovujúci materiál z hygienického aj zdravotníckeho hľadiska
  • čo najmenšiu hmotnosť

Okrem výberu vhodnej obuvi je dôležitá aj správna chôdza. K tej prispievajú samozrejme aj pohodlné topánky, ktoré by mali mať vhodnú stavbu. Nosenie nesprávnej obuvi spôsobuje bolestivé ochorenia nôh, ktoré môžu viesť k bolestiam či deformácii chrbtice, kolenných alebo bedrových kĺbov.

Na trhu sa v poslednej dobe objavujú topánky s neobyčajnými podrážkami, ktorá prispieva k prevencii pred rôznymi chorobami dolných končatín. Tieto podrážky pri chôdzi zapájajú svaly, ktoré bežne nepoužívame. Svojím tvarom vytvárajú akúsi mikronestabilitu.

Sú dva druhy týchto podrážok. Jeden druh obuvi má do podošvy v oblasti priečnej klenby a päty všité balančné vankúšiky. Ďalší druh aktivizuje holenné, stehenné, sedacie, chrbtové a brušné svalstvo. Vylepšuje držanie tela. Tento druh sa nazýva MBT obuv. Tajomstvo tejto obuvi sa nachádza v štruktúre podrážky, ktorá spočíva v pružnom, mäkkom senzore doplnenom ďalšími prvkami. Majú vpredu a vzadu nahor ohnutú podošvu, takže špička a päta je pri stoji akoby vo vzduchu. Pri oboch prevedeniach topánok sa pri chôdzi vytvára prirodzený valivý pohyb.

Obuv Rieker

Je niekoľko spoločností, ktoré sa zaoberajú výrobou zdravotne nezávadnej obuvi. Jednou z nich je aj spoločnosť Rieker, ktorej topánky sú založené na funkciách, ktoré zaručujú pohodlnosť a fixáciu. Topánky tejto značky sú ľahšie, vďaka správne použitému materiálu a konštrukcii, sú flexibilnejšie, priestranné a odolné voči nárazom.

Rieker je poprednou svetovou značkou kvalitnej a zdravotnej obuvi. Výroba sa postupne inovuje a spektrum výberu topánok sa neustále rozširuje. Táto značka má dlhoročnú tradíciu a neustále nasleduje myšlienku zdravia ľudí, kvalitu života a životného štýlu prostredníctvom správnej obuvi.

Odľahčená obuv Caprice

Tento typ topánok je charakteristický nielen svojou módnosťou, ale i jedinečným komfortom a preto sú u mnohých ľudí tak populárne. Podpätok ANTIshokk s pneumatickými komôrkami a vnútornými stabilizátormi tlmia nášľap o zhruba 50 percent, čím dochádza k odľahčeniu chrbtice a kĺbov pri nosení obuvi. Na dosiahnutie dlhotrvajúceho efektu ANTIshokk sa odporúča výmena pätníka pri jeho opotrebovaní, aby nedošlo k poškodeniu podpätku. Pri poškodení podpätku stráca ANTIshokk svoju funkciu.

Široký výber pohodlnej obuvi nájdete na: www.sona.sk

Pridajte Komentár